VIOLA, ENRICO
VIOLA, ENRICO
Scienze Agrarie, Alimentari e Forestali
A Functional End-Use of Avocado (cv. Hass) Waste through Traditional Semolina Sourdough Bread Production
2023-10-11 Viola, Enrico; Buzzanca, Carla; Tinebra, Ilenia; Settanni, Luca; Farina, Vittorio; Gaglio, Raimondo; Di Stefano, Vita
Bioprotection of Nocellara del Belice table olives: effects of Candida boidinii LC1 and Candida norvegica OC10 under different thermal storage conditions
2025-09-01 Alfonzo, A.; Alongi, D.; Perricone, G.; Naselli, V.; Dolce, I.; Viola, E.; La Croce Francesco, ; Settanni, L.; Moschetti, G.; Francesca, N.
Bud abscission dynamics in pistachio branches with different crop load
2024-10-01 Imperiale, V.; Caruso, T.; Marchese, A.; Viola, E.; Marra, F.P.
Co-inoculation approach combining lactic acid bacteria and yeasts to enhance the production of Nocellara del Belice green split table olives
2024-06-27 Davide Alongi, Antonino Pirrone, Valentina Craparo, Enrico Viola, Venera Seminerio, Micaela Carusi, Luca Settanni, Nicola Francesca, Giancarlo Moschetti, Antonio Alfonzo
Effects of Various Inocula Combinations of Leuconostoc mesenteroides, Papiliotrema terrestris, and Saccharomyces cerevisiae on Dough Fermentation and Final Bread Characteristics
2024-12-11 Viola E.; Garofalo G.; Barbera M.; Piazzese D.; Palmieri D.; Di Giorgi S.; Alfonzo A.; Gaglio R.; Settanni L.
Enhancing the quality and safety of Nocellara del Belice green table olives produced using the Castelvetrano method
2024-06-01 Alfonzo, A.; Alongi, D.; Prestianni, R.; Pirrone, A.; Naselli, V.; Viola, E.; De Pasquale, C.; La Croce, F.; Gaglio, R.; Settanni, L.; Francesca, N.; Moschetti, G.
Evaluation of einkorn, emmer and spelt genotypes through an integrated approach: agronomic performance, chemical composition, aromatic profile, bread characteristics and consumers’ perception
2025-01-01 Lo Porto, A.; Ingraffia, R.; Amato, G.; Frenda, A.S.; Gargano, G.; Guarino, S.; Ruisi, P.; Viola, E.; Settanni, L.; Giambalvo, D.
Evoluzione della cascola delle gemme a fiore in rami di pistacchio con diversa carica produttiva
2023-06-21 Valeria Imperiale; Tiziano Caruso; Annalisa Marchese; Enrico Viola; Francesco Paolo Marra
Exploring lactic acid bacteria diversity of hop plant by-products to develop a multi-strain starter culture to be used in hop-supplemented sourdough bread
2025-11-01 Viola, E.; Leto, L.; Piazzese, D.; Indelicato, S.; Bongiorno, D.; Lino, C.; Garofalo, G.; Bigi, F.; Agosti, A.; Guarrasi, V.; Indovino, E.; Botta, L.; Cirlini, M.; Gaglio, R.; Barbera, M.; Settanni, L.; Chiancone, B.
Exploring the Addition of Mango Peel in Functional Semolina Sourdough Bread Production for Sustainable Bio-Reuse
2024-01-01 Chulibert M.E.; Roppolo P.; Buzzanca C.; Alfonzo A.; Viola E.; Sciurba L.; Tinebra I.; D'Amico A.; Farina V.; Piazzese D.; Di Stefano V.; Barbera M.; Gaglio R.; Settanni L.
Exploring the diversity of native Lachancea thermotolerans strains isolated by sugary extracts from manna ash to modulate the flavour of sour beers
2025-01-01 Pirrone, Antonino; Naselli, Vincenzo; Prestianni, Rosario; Seminerio, Venera; Gugino, Ignazio Maria; Viola, Enrico; Amato, Filippo; Porrello, Antonella; Todaro, Aldo; Maggio, Antonella; Bruno, Maurizio; Gaglio, Raimondo; Settanni, Luca; Radici, Carmelo; Guzzon, Raffaele; Schicchi, Rosario; Moschetti, Giancarlo; Francesca, Nicola; Alfonzo, Antonio
Exploring the Functional Properties of Leaves of Moringa oleifera Lam. Cultivated in Sicily Using Precision Agriculture Technologies for Potential Use as a Food Ingredient
2025-06-27 Carlo Greco; Graziella Serio; Enrico Viola; Marcella Barbera; Michele Massimo Mammano; Santo Orlando; Elena Franciosi; Salvatore Ciulla; Antonio Alfonzo; Rosario Schicchi; Daniela Piazzese; Carla Gentile; Luca Settanni; Giuseppe Mannino; Raimondo Gaglio
IMPACT OF SEQUENTIAL INOCULATION OF STARMERELLA LACTIS-CONDENSI, SACCHAROMYCES CEREVISIAE AND LACTIC ACID BACTERIA ON QUALITY OF NERELLO MASCALESE WINE IN SICILY
2025-01-01 Vella, A.; Naselli, V.; Notarbartolo, G.; Craparo, V.; Pirrone, A.; Viola, E.; Dolce, I.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Alongi, D.; Carusi, M.; Porrello, A.; Maggio, A.; Guzzon, R.; Krieger-Weber, S.; Ortiz-Julien, A.; Vagnoli, P.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Weidmann, S.; Alfonzo, A.; Francesca, N.
Impact of two new non-conventional yeasts, Candida oleophila and Starmerella lactis-condensi, isolated from sugar-rich substrates, on Frappato wine aroma
2024-02-01 Francesca N.; Naselli V.; Prestianni R.; Pirrone A.; Viola E.; Guzzon R.; Settanni L.; Maggio A.; Vaglica A.; Bruno M.; Gristina L.; Oliva D.; Ferranti G.; Notarbartolo G.; Alfonzo A.; Moschetti G.
Industrial upcycling of almond skin through production of novel brioches
2024-01-01 Garofalo G.; Gaglio R.; Viola E.; Loizzo M.R.; Badalamenti N.; Bruno M.; Sottile F.; Sicari V.; Cerulli A.; Piacente S.; Francesca N.; Settanni L.
INFLUENCE OF THE EARLY ADDITION OF BIO-ACTIVATORS ON LAG PHASE DURATION THROUGHOUT THE FIRST HOURS OF ALCOHOLIC FERMENTATION
2025-01-01 Viola, E.; Manuguerra, S.; Naselli, V.; Pirrone, A.; Guzzon, R.; Craparo, V.; Vella, A.; Savastano, R.; Amato, F.; Seminerio, V.; Alongi, D.; Carusi, M.; Dolce, I.; Guarrasi, V.; Perricone, G.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.; Messina, C.; Francesca, N.; Francesca, N.; Oliva, D.; Settanni, L.; Gaglio, R.
Influence of yeast adaptation with bio-activators on the process of wine alcoholic fermentation
2025-01-01 Viola E.; Naselli V.; Craparo V.; Amato F.; Savastano R.; Pirrone A.; Vella A.; Dolce I.; Seminerio V.; Carusi M.; Arena R.; Gaglio R.; Guarrasi V.; Guzzon R.; Settanni L.; Moschetti G.; Messina C.M.; Francesca N.; Alfonzo A.; Manuguerra S.
INTERACTOME MODULATION OF MICROBIAL CONSORTIA TO INCREASE WINE SUSTAINABILITY: CASE STUDIES ON CATARRATTO WINE IN SICILY
2025-01-01 Naselli, V.; Viola, E.; Pirrone, A.; Craparo, V.; Porrello, A.; Maggio, A.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Alongi, D.; Dolce, I.; Perricone, G.; Rocca, G.; Notarbartolo, G.; Manuguerra, S.; Krieger-Weber, S.; Vagnoli, P.; Ortiz-Julien, A.; Weidmann, S.; Guzzon, R.; Oliva, D.; Messina, C.M.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.; Francesca, N.
LARGE-SCALE APPLICATION OF LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM IN THE WINEMAKING PROCESS OF NERO D'AVOLA AND PETIT VERDOT GRAPES IN SICILY
2025-01-01 Pirrone, A.; Naselli, V.; Craparo, V.; Viola, E.; Amato, F.; Vella, A.; Dolce, I.; Alongi, D.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Gaglio, R.; Oliva, D.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Francesca, N.; Alfonzo, A.
METABOLOMIC FINGERPRINTING STUDIES OF STARMERELLA LACTIS-CONDENSI (A NOVEL WINE YEAST SPECIES) AND LACHANCEA THERMOTOLERANS: EFFECTS ON SENSORY QUALITY AND ACIDITY OF CATARRATTO AND SYRAH WINES IN SICILY
2025-01-01 Francesca, N.; Naselli, V.; Viola, E.; Pirrone, A.; Craparo, V.; Porrello, A.; Maggio, A.; Alongi, D.; Dolce, I.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Rocca, G.; Notarbartolo, G.; Manuguerra, S.; Krieger-Weber, S.; Vagnoli, P.; Weidmann, S.; Guzzon, R.; Oliva, D.; Julien-Ortiz, A.; Messina, C.M.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.