VIOLA, ENRICO

VIOLA, ENRICO  

Scienze Agrarie, Alimentari e Forestali  

Mostra records
Risultati 1 - 20 di 36 (tempo di esecuzione: 0.04 secondi).
Data di pubblicazione Titolo Autori Tipologia Autore(i) File
11-ott-2023 A Functional End-Use of Avocado (cv. Hass) Waste through Traditional Semolina Sourdough Bread Production Viola, EnricoBuzzanca, CarlaTinebra, IleniaSettanni, LucaFarina, VittorioGaglio, RaimondoDi Stefano, Vita 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Viola, Enrico; Buzzanca, Carla; Tinebra, Ilenia; Settanni, Luca; Farina, Vittorio; Gaglio, Raimondo; Di Stefano, Vita
1-set-2025 Bioprotection of Nocellara del Belice table olives: effects of Candida boidinii LC1 and Candida norvegica OC10 under different thermal storage conditions Antonio AlfonzoAlongi DavidePerricone GiulioNaselli VincenzoIrene DolceViola EnricoSettanni LucaMoschetti GiancarloNicola Francesca + 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Alfonzo, A.; Alongi, D.; Perricone, G.; Naselli, V.; Dolce, I.; Viola, E.; La Croce Francesco, ; Settanni, L.; Moschetti, G.; Francesca, N.
1-ott-2024 Bud abscission dynamics in pistachio branches with different crop load Imperiale, V.Caruso, T.Marchese, A.Viola, E.Marra, F. P. 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Imperiale, V.; Caruso, T.; Marchese, A.; Viola, E.; Marra, F.P.
27-giu-2024 Co-inoculation approach combining lactic acid bacteria and yeasts to enhance the production of Nocellara del Belice green split table olives Davide AlongiAntonino PirroneValentina CraparoEnrico ViolaVenera SeminerioMicaela CarusiLuca SettanniNicola FrancescaGiancarlo MoschettiAntonio Alfonzo 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Davide Alongi, Antonino Pirrone, Valentina Craparo, Enrico Viola, Venera Seminerio, Micaela Carusi, Luca Settanni, Nicola Francesca, Giancarlo Moschetti, Antonio Alfonzo
11-dic-2024 Effects of Various Inocula Combinations of Leuconostoc mesenteroides, Papiliotrema terrestris, and Saccharomyces cerevisiae on Dough Fermentation and Final Bread Characteristics Viola E.Garofalo G.Barbera M.Piazzese D.Alfonzo A.Gaglio R.Settanni L. + 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Viola E.; Garofalo G.; Barbera M.; Piazzese D.; Palmieri D.; Di Giorgi S.; Alfonzo A.; Gaglio R.; Settanni L.
1-giu-2024 Enhancing the quality and safety of Nocellara del Belice green table olives produced using the Castelvetrano method Alfonzo A.Alongi D.Prestianni R.Pirrone A.Naselli V.Viola E.De Pasquale C.Gaglio R.Settanni L.Francesca N.Moschetti G. + 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Alfonzo, A.; Alongi, D.; Prestianni, R.; Pirrone, A.; Naselli, V.; Viola, E.; De Pasquale, C.; La Croce, F.; Gaglio, R.; Settanni, L.; Francesca, N.; Moschetti, G.
1-gen-2025 Evaluation of einkorn, emmer and spelt genotypes through an integrated approach: agronomic performance, chemical composition, aromatic profile, bread characteristics and consumers’ perception Lo Porto A.Ingraffia R.Amato G.Frenda A. S.Gargano G.Ruisi P.Viola E.Settanni L.Giambalvo D. + 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Lo Porto, A.; Ingraffia, R.; Amato, G.; Frenda, A.S.; Gargano, G.; Guarino, S.; Ruisi, P.; Viola, E.; Settanni, L.; Giambalvo, D.
21-giu-2023 Evoluzione della cascola delle gemme a fiore in rami di pistacchio con diversa carica produttiva Valeria ImperialeTiziano CarusoAnnalisa MarcheseEnrico ViolaFrancesco Paolo Marra 01 - Contributo in rivista::1.07 Contributo in atti di convegno pubblicato in rivista Valeria Imperiale; Tiziano Caruso; Annalisa Marchese; Enrico Viola; Francesco Paolo Marra
1-nov-2025 Exploring lactic acid bacteria diversity of hop plant by-products to develop a multi-strain starter culture to be used in hop-supplemented sourdough bread Viola E.Piazzese D.Indelicato S.Bongiorno D.Lino C.Garofalo G.Guarrasi V.Botta L.Gaglio R.Barbera M.Settanni L.Chiancone B. + 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Viola, E.; Leto, L.; Piazzese, D.; Indelicato, S.; Bongiorno, D.; Lino, C.; Garofalo, G.; Bigi, F.; Agosti, A.; Guarrasi, V.; Indovino, E.; Botta, L.; Cirlini, M.; Gaglio, R.; Barbera, M.; Settanni, L.; Chiancone, B.
1-gen-2024 Exploring the Addition of Mango Peel in Functional Semolina Sourdough Bread Production for Sustainable Bio-Reuse Roppolo P.Buzzanca C.Alfonzo A.Viola E.Sciurba L.Tinebra I.D'Amico A.Farina V.Piazzese D.Di Stefano V.Barbera M.Gaglio R.Settanni L. + 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Chulibert M.E.; Roppolo P.; Buzzanca C.; Alfonzo A.; Viola E.; Sciurba L.; Tinebra I.; D'Amico A.; Farina V.; Piazzese D.; Di Stefano V.; Barbera M.; Gaglio R.; Settanni L.
1-gen-2025 Exploring the diversity of native Lachancea thermotolerans strains isolated by sugary extracts from manna ash to modulate the flavour of sour beers Pirrone, AntoninoNaselli, VincenzoPrestianni, RosarioSeminerio, VeneraGugino, Ignazio MariaViola, EnricoAmato, FilippoPorrello, AntonellaTodaro, AldoMaggio, AntonellaBruno, MaurizioGaglio, RaimondoSettanni, LucaSchicchi, RosarioMoschetti, GiancarloFrancesca, NicolaAlfonzo, Antonio + 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Pirrone, Antonino; Naselli, Vincenzo; Prestianni, Rosario; Seminerio, Venera; Gugino, Ignazio Maria; Viola, Enrico; Amato, Filippo; Porrello, Antonella; Todaro, Aldo; Maggio, Antonella; Bruno, Maurizio; Gaglio, Raimondo; Settanni, Luca; Radici, Carmelo; Guzzon, Raffaele; Schicchi, Rosario; Moschetti, Giancarlo; Francesca, Nicola; Alfonzo, Antonio
27-giu-2025 Exploring the Functional Properties of Leaves of Moringa oleifera Lam. Cultivated in Sicily Using Precision Agriculture Technologies for Potential Use as a Food Ingredient Carlo GrecoGraziella SerioEnrico ViolaMarcella BarberaSanto OrlandoAntonio AlfonzoRosario SchicchiDaniela PiazzeseCarla GentileLuca SettanniGiuseppe ManninoRaimondo Gaglio + 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Carlo Greco; Graziella Serio; Enrico Viola; Marcella Barbera; Michele Massimo Mammano; Santo Orlando; Elena Franciosi; Salvatore Ciulla; Antonio Alfonzo; Rosario Schicchi; Daniela Piazzese; Carla Gentile; Luca Settanni; Giuseppe Mannino; Raimondo Gaglio
1-gen-2025 IMPACT OF SEQUENTIAL INOCULATION OF STARMERELLA LACTIS-CONDENSI, SACCHAROMYCES CEREVISIAE AND LACTIC ACID BACTERIA ON QUALITY OF NERELLO MASCALESE WINE IN SICILY Azzurra VellaVincenzo NaselliValentina CraparoAntonino PirroneEnrico ViolaIrene DolceGiulio PerriconeVenera SeminerioDavide AlongiMicaela CarusiAntonella PorrelloAntonella MaggioLuca SettanniGiancarlo MoschettiAntonio AlfonzoNicola Francesca + 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Vella, A.; Naselli, V.; Notarbartolo, G.; Craparo, V.; Pirrone, A.; Viola, E.; Dolce, I.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Alongi, D.; Carusi, M.; Porrello, A.; Maggio, A.; Guzzon, R.; Krieger-Weber, S.; Ortiz-Julien, A.; Vagnoli, P.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Weidmann, S.; Alfonzo, A.; Francesca, N.
1-feb-2024 Impact of two new non-conventional yeasts, Candida oleophila and Starmerella lactis-condensi, isolated from sugar-rich substrates, on Frappato wine aroma Francesca N.Naselli V.Prestianni R.Pirrone A.Viola E.Settanni L.Maggio A.Vaglica A.Bruno M.Gristina L.Oliva D.Alfonzo A.Moschetti G. + 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Francesca N.; Naselli V.; Prestianni R.; Pirrone A.; Viola E.; Guzzon R.; Settanni L.; Maggio A.; Vaglica A.; Bruno M.; Gristina L.; Oliva D.; Ferranti G.; Notarbartolo G.; Alfonzo A.; Moschetti G.
1-gen-2024 Industrial upcycling of almond skin through production of novel brioches Garofalo G.Gaglio R.Viola E.Badalamenti N.Bruno M.Sottile F.Sicari V.Francesca N.Settanni L. + 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Garofalo G.; Gaglio R.; Viola E.; Loizzo M.R.; Badalamenti N.; Bruno M.; Sottile F.; Sicari V.; Cerulli A.; Piacente S.; Francesca N.; Settanni L.
1-gen-2025 INFLUENCE OF THE EARLY ADDITION OF BIO-ACTIVATORS ON LAG PHASE DURATION THROUGHOUT THE FIRST HOURS OF ALCOHOLIC FERMENTATION Enrico ViolaSimona ManuguerraVincenzo NaselliAntonino PirroneValentina CraparoAzzurra VellaRiccardo SavastanoFilippo AmatoVenera SeminerioDavide AlongiMicaela CarusiIrene DolceValeria GuarrasiGiulio PerriconeGiancarlo MoschettiAntonio AlfonzoConcetta MessinaNicola FrancescaNicola FrancescaDaniele OlivaLuca SettanniRaimondo Gaglio + 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Viola, E.; Manuguerra, S.; Naselli, V.; Pirrone, A.; Guzzon, R.; Craparo, V.; Vella, A.; Savastano, R.; Amato, F.; Seminerio, V.; Alongi, D.; Carusi, M.; Dolce, I.; Guarrasi, V.; Perricone, G.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.; Messina, C.; Francesca, N.; Francesca, N.; Oliva, D.; Settanni, L.; Gaglio, R.
1-gen-2025 Influence of yeast adaptation with bio-activators on the process of wine alcoholic fermentation Viola E.Naselli V.Craparo V.Amato F.Savastano R.Pirrone A.Vella A.Dolce I.Seminerio V.Carusi M.Arena R.Gaglio R.Settanni L.Moschetti G.Messina C. M.Francesca N.Alfonzo A.Manuguerra S. + 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista Viola E.; Naselli V.; Craparo V.; Amato F.; Savastano R.; Pirrone A.; Vella A.; Dolce I.; Seminerio V.; Carusi M.; Arena R.; Gaglio R.; Guarrasi V.; Guzzon R.; Settanni L.; Moschetti G.; Messina C.M.; Francesca N.; Alfonzo A.; Manuguerra S.
1-gen-2025 INTERACTOME MODULATION OF MICROBIAL CONSORTIA TO INCREASE WINE SUSTAINABILITY: CASE STUDIES ON CATARRATTO WINE IN SICILY Vincenzo NaselliEnrico ViolaAntonino PirroneValentina CraparoAntonella PorrelloSeminerio VeneraMicaela CarusiDavide AlongiIrene DolceGiulio PerriconeSimona ManuguerraDaniele OlivaConcetta Maria MessinaLuca SettanniGiancarlo MoschettiAntonio AlfonzoNicola Francesca + 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Naselli, V.; Viola, E.; Pirrone, A.; Craparo, V.; Porrello, A.; Maggio, A.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Alongi, D.; Dolce, I.; Perricone, G.; Rocca, G.; Notarbartolo, G.; Manuguerra, S.; Krieger-Weber, S.; Vagnoli, P.; Ortiz-Julien, A.; Weidmann, S.; Guzzon, R.; Oliva, D.; Messina, C.M.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.; Francesca, N.
1-gen-2025 LARGE-SCALE APPLICATION OF LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM IN THE WINEMAKING PROCESS OF NERO D'AVOLA AND PETIT VERDOT GRAPES IN SICILY Antonino PirroneVincenzo NaselliValentina CraparoEnrico ViolaFilippo AmatoAzzurra VellaIrene DolceDavide AlongiGiulio PerriconeVenera SeminerioMicaela CarusiRaimondo GaglioDaniele OlivaLuca SettanniGiancarlo MoschettiNicola FrancescaAntonio Alfonzo 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Pirrone, A.; Naselli, V.; Craparo, V.; Viola, E.; Amato, F.; Vella, A.; Dolce, I.; Alongi, D.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Gaglio, R.; Oliva, D.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Francesca, N.; Alfonzo, A.
1-gen-2025 METABOLOMIC FINGERPRINTING STUDIES OF STARMERELLA LACTIS-CONDENSI (A NOVEL WINE YEAST SPECIES) AND LACHANCEA THERMOTOLERANS: EFFECTS ON SENSORY QUALITY AND ACIDITY OF CATARRATTO AND SYRAH WINES IN SICILY Nicola FrancescaVincenzo NaselliEnrico ViolaAntonino PirroneValentina CraparoAntonella PorrelloAntonella MaggioDavide AlongiIrene DolceGiulio PerriconeSeminerio VeneraMicaela CarusiSimona ManuguerraDaniele OlivaMaria Concetta MessinaLuca SettanniGiancarlo MoschettiAntonio Alfonzo + 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume Francesca, N.; Naselli, V.; Viola, E.; Pirrone, A.; Craparo, V.; Porrello, A.; Maggio, A.; Alongi, D.; Dolce, I.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Rocca, G.; Notarbartolo, G.; Manuguerra, S.; Krieger-Weber, S.; Vagnoli, P.; Weidmann, S.; Guzzon, R.; Oliva, D.; Julien-Ortiz, A.; Messina, C.M.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.