AMATO, Filippo
AMATO, Filippo
Scienze Agrarie, Alimentari e Forestali
Exploring the diversity of native Lachancea thermotolerans strains isolated by sugary extracts from manna ash to modulate the flavour of sour beers
2025-01-01 Pirrone, Antonino; Naselli, Vincenzo; Prestianni, Rosario; Seminerio, Venera; Gugino, Ignazio Maria; Viola, Enrico; Amato, Filippo; Porrello, Antonella; Todaro, Aldo; Maggio, Antonella; Bruno, Maurizio; Gaglio, Raimondo; Settanni, Luca; Radici, Carmelo; Guzzon, Raffaele; Schicchi, Rosario; Moschetti, Giancarlo; Francesca, Nicola; Alfonzo, Antonio
INFLUENCE OF THE EARLY ADDITION OF BIO-ACTIVATORS ON LAG PHASE DURATION THROUGHOUT THE FIRST HOURS OF ALCOHOLIC FERMENTATION
2025-01-01 Viola, E.; Manuguerra, S.; Naselli, V.; Pirrone, A.; Guzzon, R.; Craparo, V.; Vella, A.; Savastano, R.; Amato, F.; Seminerio, V.; Alongi, D.; Carusi, M.; Dolce, I.; Guarrasi, V.; Perricone, G.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.; Messina, C.; Francesca, N.; Francesca, N.; Oliva, D.; Settanni, L.; Gaglio, R.
Influence of yeast adaptation with bio-activators on the process of wine alcoholic fermentation
2025-01-01 Viola E.; Naselli V.; Craparo V.; Amato F.; Savastano R.; Pirrone A.; Vella A.; Dolce I.; Seminerio V.; Carusi M.; Arena R.; Gaglio R.; Guarrasi V.; Guzzon R.; Settanni L.; Moschetti G.; Messina C.M.; Francesca N.; Alfonzo A.; Manuguerra S.
LARGE-SCALE APPLICATION OF LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM IN THE WINEMAKING PROCESS OF NERO D'AVOLA AND PETIT VERDOT GRAPES IN SICILY
2025-01-01 Pirrone, A.; Naselli, V.; Craparo, V.; Viola, E.; Amato, F.; Vella, A.; Dolce, I.; Alongi, D.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Gaglio, R.; Oliva, D.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Francesca, N.; Alfonzo, A.
Oenological Capabilities of Yeasts Isolated from High-Sugar Matrices (Manna and Honey) as Potential Starters and Co-Starters for Winemaking
2024-06-21 Craparo, Valentina; Viola, Enrico; Vella, Azzurra; Prestianni, Rosario; Pirrone, Antonino; Naselli, Vincenzo; Amato, Filippo; Oliva, Daniele; Notarbartolo, Giuseppe; Guzzon, Raffaele; Settanni, Luca; Moschetti, Giancarlo; Francesca, Nicola; Alfonzo, Antonio
The impact of a Saccharomyces cerevisiae bio-protective strain during cold static clarification on Catarratto wine
2025-01-01 Viola, Enrico; Naselli, Vincenzo; Prestianni, Rosario; Pirrone, Antonino; Porrello, Antonella; Amato, Filippo; Savastano, Riccardo; Maggio, Antonella; Carusi, Micaela; Seminerio, Venera; Craparo, Valentina; Vella, Azzurra; Alongi, Davide; Settanni, Luca; Notarbartolo, Giuseppe; Francesca, Nicola; Alfonzo, Antonio
Use of non-conventional yeasts for enhancing the sensory quality of craft beer
2025-03-10 Pirrone A.; Naselli V.; Gugino I.M.; Porrello A.; Viola E.; Craparo V.; Vella A.; Alongi D.; Seminerio V.; Carusi M.; Radici C.; Amato F.; Guzzon R.; Todaro A.; Gaglio R.; Settanni L.; Maggio A.; Moschetti G.; Francesca N.; Alfonzo A.
| Data di pubblicazione | Titolo | Autori | Tipologia | Autore(i) | File |
|---|---|---|---|---|---|
| 1-gen-2025 | Exploring the diversity of native Lachancea thermotolerans strains isolated by sugary extracts from manna ash to modulate the flavour of sour beers | Pirrone, AntoninoNaselli, VincenzoPrestianni, RosarioSeminerio, VeneraGugino, Ignazio MariaViola, EnricoAmato, FilippoPorrello, AntonellaTodaro, AldoMaggio, AntonellaBruno, MaurizioGaglio, RaimondoSettanni, LucaSchicchi, RosarioMoschetti, GiancarloFrancesca, NicolaAlfonzo, Antonio + | 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista | Pirrone, Antonino; Naselli, Vincenzo; Prestianni, Rosario; Seminerio, Venera; Gugino, Ignazio Maria; Viola, Enrico; Amato, Filippo; Porrello, Antonella; Todaro, Aldo; Maggio, Antonella; Bruno, Maurizio; Gaglio, Raimondo; Settanni, Luca; Radici, Carmelo; Guzzon, Raffaele; Schicchi, Rosario; Moschetti, Giancarlo; Francesca, Nicola; Alfonzo, Antonio | |
| 1-gen-2025 | INFLUENCE OF THE EARLY ADDITION OF BIO-ACTIVATORS ON LAG PHASE DURATION THROUGHOUT THE FIRST HOURS OF ALCOHOLIC FERMENTATION | Enrico ViolaSimona ManuguerraVincenzo NaselliAntonino PirroneValentina CraparoAzzurra VellaRiccardo SavastanoFilippo AmatoVenera SeminerioDavide AlongiMicaela CarusiIrene DolceValeria GuarrasiGiulio PerriconeGiancarlo MoschettiAntonio AlfonzoConcetta MessinaNicola FrancescaNicola FrancescaDaniele OlivaLuca SettanniRaimondo Gaglio + | 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume | Viola, E.; Manuguerra, S.; Naselli, V.; Pirrone, A.; Guzzon, R.; Craparo, V.; Vella, A.; Savastano, R.; Amato, F.; Seminerio, V.; Alongi, D.; Carusi, M.; Dolce, I.; Guarrasi, V.; Perricone, G.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.; Messina, C.; Francesca, N.; Francesca, N.; Oliva, D.; Settanni, L.; Gaglio, R. | |
| 1-gen-2025 | Influence of yeast adaptation with bio-activators on the process of wine alcoholic fermentation | Viola E.Naselli V.Craparo V.Amato F.Savastano R.Pirrone A.Vella A.Dolce I.Seminerio V.Carusi M.Arena R.Gaglio R.Settanni L.Moschetti G.Messina C. M.Francesca N.Alfonzo A.Manuguerra S. + | 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista | Viola E.; Naselli V.; Craparo V.; Amato F.; Savastano R.; Pirrone A.; Vella A.; Dolce I.; Seminerio V.; Carusi M.; Arena R.; Gaglio R.; Guarrasi V.; Guzzon R.; Settanni L.; Moschetti G.; Messina C.M.; Francesca N.; Alfonzo A.; Manuguerra S. | |
| 1-gen-2025 | LARGE-SCALE APPLICATION OF LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM IN THE WINEMAKING PROCESS OF NERO D'AVOLA AND PETIT VERDOT GRAPES IN SICILY | Antonino PirroneVincenzo NaselliValentina CraparoEnrico ViolaFilippo AmatoAzzurra VellaIrene DolceDavide AlongiGiulio PerriconeVenera SeminerioMicaela CarusiRaimondo GaglioDaniele OlivaLuca SettanniGiancarlo MoschettiNicola FrancescaAntonio Alfonzo | 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume | Pirrone, A.; Naselli, V.; Craparo, V.; Viola, E.; Amato, F.; Vella, A.; Dolce, I.; Alongi, D.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Gaglio, R.; Oliva, D.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Francesca, N.; Alfonzo, A. | |
| 21-giu-2024 | Oenological Capabilities of Yeasts Isolated from High-Sugar Matrices (Manna and Honey) as Potential Starters and Co-Starters for Winemaking | Craparo, ValentinaViola, EnricoVella, AzzurraPrestianni, RosarioPirrone, AntoninoNaselli, VincenzoAmato, FilippoOliva, DanieleSettanni, LucaMoschetti, GiancarloFrancesca, NicolaAlfonzo, Antonio + | 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista | Craparo, Valentina; Viola, Enrico; Vella, Azzurra; Prestianni, Rosario; Pirrone, Antonino; Naselli, Vincenzo; Amato, Filippo; Oliva, Daniele; Notarbartolo, Giuseppe; Guzzon, Raffaele; Settanni, Luca; Moschetti, Giancarlo; Francesca, Nicola; Alfonzo, Antonio | |
| 1-gen-2025 | The impact of a Saccharomyces cerevisiae bio-protective strain during cold static clarification on Catarratto wine | Viola, EnricoNaselli, VincenzoPrestianni, RosarioPirrone, AntoninoPorrello, AntonellaAmato, FilippoSavastano, RiccardoMaggio, AntonellaCarusi, MicaelaSeminerio, VeneraCraparo, ValentinaVella, AzzurraAlongi, DavideSettanni, LucaFrancesca, NicolaAlfonzo, Antonio + | 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista | Viola, Enrico; Naselli, Vincenzo; Prestianni, Rosario; Pirrone, Antonino; Porrello, Antonella; Amato, Filippo; Savastano, Riccardo; Maggio, Antonella; Carusi, Micaela; Seminerio, Venera; Craparo, Valentina; Vella, Azzurra; Alongi, Davide; Settanni, Luca; Notarbartolo, Giuseppe; Francesca, Nicola; Alfonzo, Antonio | |
| 10-mar-2025 | Use of non-conventional yeasts for enhancing the sensory quality of craft beer | Pirrone A.Naselli V.Gugino I. M.Porrello A.Viola E.Craparo V.Vella A.Alongi D.Seminerio V.Carusi M.Amato F.Gaglio R.Settanni L.Maggio A.Moschetti G.Francesca N.Alfonzo A. + | 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista | Pirrone A.; Naselli V.; Gugino I.M.; Porrello A.; Viola E.; Craparo V.; Vella A.; Alongi D.; Seminerio V.; Carusi M.; Radici C.; Amato F.; Guzzon R.; Todaro A.; Gaglio R.; Settanni L.; Maggio A.; Moschetti G.; Francesca N.; Alfonzo A. |