OLIVA, Daniele
OLIVA, Daniele
Impact of two new non-conventional yeasts, Candida oleophila and Starmerella lactis-condensi, isolated from sugar-rich substrates, on Frappato wine aroma
2024-02-01 Francesca N.; Naselli V.; Prestianni R.; Pirrone A.; Viola E.; Guzzon R.; Settanni L.; Maggio A.; Vaglica A.; Bruno M.; Gristina L.; Oliva D.; Ferranti G.; Notarbartolo G.; Alfonzo A.; Moschetti G.
INFLUENCE OF THE EARLY ADDITION OF BIO-ACTIVATORS ON LAG PHASE DURATION THROUGHOUT THE FIRST HOURS OF ALCOHOLIC FERMENTATION
2025-01-01 Viola, E.; Manuguerra, S.; Naselli, V.; Pirrone, A.; Guzzon, R.; Craparo, V.; Vella, A.; Savastano, R.; Amato, F.; Seminerio, V.; Alongi, D.; Carusi, M.; Dolce, I.; Guarrasi, V.; Perricone, G.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.; Messina, C.; Francesca, N.; Francesca, N.; Oliva, D.; Settanni, L.; Gaglio, R.
INTERACTOME MODULATION OF MICROBIAL CONSORTIA TO INCREASE WINE SUSTAINABILITY: CASE STUDIES ON CATARRATTO WINE IN SICILY
2025-01-01 Naselli, V.; Viola, E.; Pirrone, A.; Craparo, V.; Porrello, A.; Maggio, A.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Alongi, D.; Dolce, I.; Perricone, G.; Rocca, G.; Notarbartolo, G.; Manuguerra, S.; Krieger-Weber, S.; Vagnoli, P.; Ortiz-Julien, A.; Weidmann, S.; Guzzon, R.; Oliva, D.; Messina, C.M.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.; Francesca, N.
LARGE-SCALE APPLICATION OF LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM IN THE WINEMAKING PROCESS OF NERO D'AVOLA AND PETIT VERDOT GRAPES IN SICILY
2025-01-01 Pirrone, A.; Naselli, V.; Craparo, V.; Viola, E.; Amato, F.; Vella, A.; Dolce, I.; Alongi, D.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Gaglio, R.; Oliva, D.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Francesca, N.; Alfonzo, A.
METABOLOMIC FINGERPRINTING STUDIES OF STARMERELLA LACTIS-CONDENSI (A NOVEL WINE YEAST SPECIES) AND LACHANCEA THERMOTOLERANS: EFFECTS ON SENSORY QUALITY AND ACIDITY OF CATARRATTO AND SYRAH WINES IN SICILY
2025-01-01 Francesca, N.; Naselli, V.; Viola, E.; Pirrone, A.; Craparo, V.; Porrello, A.; Maggio, A.; Alongi, D.; Dolce, I.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Rocca, G.; Notarbartolo, G.; Manuguerra, S.; Krieger-Weber, S.; Vagnoli, P.; Weidmann, S.; Guzzon, R.; Oliva, D.; Julien-Ortiz, A.; Messina, C.M.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.
Oenological Capabilities of Yeasts Isolated from High-Sugar Matrices (Manna and Honey) as Potential Starters and Co-Starters for Winemaking
2024-06-21 Craparo, Valentina; Viola, Enrico; Vella, Azzurra; Prestianni, Rosario; Pirrone, Antonino; Naselli, Vincenzo; Amato, Filippo; Oliva, Daniele; Notarbartolo, Giuseppe; Guzzon, Raffaele; Settanni, Luca; Moschetti, Giancarlo; Francesca, Nicola; Alfonzo, Antonio
Use of Kluyveromyces marxianus to Increase Free Monoterpenes and Aliphatic Esters in White Wines
2021-01-01 Barone, Eleonora; Ponticello, Giovanna; Giaramida, Pieramaria; Squadrito, Margherita; Fasciana, Teresa; Gandolfo, Valentina; Ardizzone, Francesco; Monteleone, Manuela; Corona, Onofrio; Francesca, Nicola; Oliva, Daniele
| Data di pubblicazione | Titolo | Autori | Tipologia | Autore(i) | File |
|---|---|---|---|---|---|
| 1-feb-2024 | Impact of two new non-conventional yeasts, Candida oleophila and Starmerella lactis-condensi, isolated from sugar-rich substrates, on Frappato wine aroma | Francesca N.Naselli V.Prestianni R.Pirrone A.Viola E.Settanni L.Maggio A.Vaglica A.Bruno M.Gristina L.Oliva D.Alfonzo A.Moschetti G. + | 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista | Francesca N.; Naselli V.; Prestianni R.; Pirrone A.; Viola E.; Guzzon R.; Settanni L.; Maggio A.; Vaglica A.; Bruno M.; Gristina L.; Oliva D.; Ferranti G.; Notarbartolo G.; Alfonzo A.; Moschetti G. | |
| 1-gen-2025 | INFLUENCE OF THE EARLY ADDITION OF BIO-ACTIVATORS ON LAG PHASE DURATION THROUGHOUT THE FIRST HOURS OF ALCOHOLIC FERMENTATION | Enrico ViolaSimona ManuguerraVincenzo NaselliAntonino PirroneValentina CraparoAzzurra VellaRiccardo SavastanoFilippo AmatoVenera SeminerioDavide AlongiMicaela CarusiIrene DolceValeria GuarrasiGiulio PerriconeGiancarlo MoschettiAntonio AlfonzoConcetta MessinaNicola FrancescaNicola FrancescaDaniele OlivaLuca SettanniRaimondo Gaglio + | 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume | Viola, E.; Manuguerra, S.; Naselli, V.; Pirrone, A.; Guzzon, R.; Craparo, V.; Vella, A.; Savastano, R.; Amato, F.; Seminerio, V.; Alongi, D.; Carusi, M.; Dolce, I.; Guarrasi, V.; Perricone, G.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.; Messina, C.; Francesca, N.; Francesca, N.; Oliva, D.; Settanni, L.; Gaglio, R. | |
| 1-gen-2025 | INTERACTOME MODULATION OF MICROBIAL CONSORTIA TO INCREASE WINE SUSTAINABILITY: CASE STUDIES ON CATARRATTO WINE IN SICILY | Vincenzo NaselliEnrico ViolaAntonino PirroneValentina CraparoAntonella PorrelloSeminerio VeneraMicaela CarusiDavide AlongiIrene DolceGiulio PerriconeSimona ManuguerraDaniele OlivaConcetta Maria MessinaLuca SettanniGiancarlo MoschettiAntonio AlfonzoNicola Francesca + | 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume | Naselli, V.; Viola, E.; Pirrone, A.; Craparo, V.; Porrello, A.; Maggio, A.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Alongi, D.; Dolce, I.; Perricone, G.; Rocca, G.; Notarbartolo, G.; Manuguerra, S.; Krieger-Weber, S.; Vagnoli, P.; Ortiz-Julien, A.; Weidmann, S.; Guzzon, R.; Oliva, D.; Messina, C.M.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Alfonzo, A.; Francesca, N. | |
| 1-gen-2025 | LARGE-SCALE APPLICATION OF LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM IN THE WINEMAKING PROCESS OF NERO D'AVOLA AND PETIT VERDOT GRAPES IN SICILY | Antonino PirroneVincenzo NaselliValentina CraparoEnrico ViolaFilippo AmatoAzzurra VellaIrene DolceDavide AlongiGiulio PerriconeVenera SeminerioMicaela CarusiRaimondo GaglioDaniele OlivaLuca SettanniGiancarlo MoschettiNicola FrancescaAntonio Alfonzo | 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume | Pirrone, A.; Naselli, V.; Craparo, V.; Viola, E.; Amato, F.; Vella, A.; Dolce, I.; Alongi, D.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Gaglio, R.; Oliva, D.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Francesca, N.; Alfonzo, A. | |
| 1-gen-2025 | METABOLOMIC FINGERPRINTING STUDIES OF STARMERELLA LACTIS-CONDENSI (A NOVEL WINE YEAST SPECIES) AND LACHANCEA THERMOTOLERANS: EFFECTS ON SENSORY QUALITY AND ACIDITY OF CATARRATTO AND SYRAH WINES IN SICILY | Nicola FrancescaVincenzo NaselliEnrico ViolaAntonino PirroneValentina CraparoAntonella PorrelloAntonella MaggioDavide AlongiIrene DolceGiulio PerriconeSeminerio VeneraMicaela CarusiSimona ManuguerraDaniele OlivaMaria Concetta MessinaLuca SettanniGiancarlo MoschettiAntonio Alfonzo + | 02 - Contributo in volume::2.08 Abstract in atti di convegno pubblicato in volume | Francesca, N.; Naselli, V.; Viola, E.; Pirrone, A.; Craparo, V.; Porrello, A.; Maggio, A.; Alongi, D.; Dolce, I.; Perricone, G.; Seminerio, V.; Carusi, M.; Rocca, G.; Notarbartolo, G.; Manuguerra, S.; Krieger-Weber, S.; Vagnoli, P.; Weidmann, S.; Guzzon, R.; Oliva, D.; Julien-Ortiz, A.; Messina, C.M.; Settanni, L.; Moschetti, G.; Alfonzo, A. | |
| 21-giu-2024 | Oenological Capabilities of Yeasts Isolated from High-Sugar Matrices (Manna and Honey) as Potential Starters and Co-Starters for Winemaking | Craparo, ValentinaViola, EnricoVella, AzzurraPrestianni, RosarioPirrone, AntoninoNaselli, VincenzoAmato, FilippoOliva, DanieleSettanni, LucaMoschetti, GiancarloFrancesca, NicolaAlfonzo, Antonio + | 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista | Craparo, Valentina; Viola, Enrico; Vella, Azzurra; Prestianni, Rosario; Pirrone, Antonino; Naselli, Vincenzo; Amato, Filippo; Oliva, Daniele; Notarbartolo, Giuseppe; Guzzon, Raffaele; Settanni, Luca; Moschetti, Giancarlo; Francesca, Nicola; Alfonzo, Antonio | |
| 1-gen-2021 | Use of Kluyveromyces marxianus to Increase Free Monoterpenes and Aliphatic Esters in White Wines | Squadrito, MargheritaFasciana, TeresaArdizzone, FrancescoCorona, OnofrioFrancesca, NicolaOliva, Daniele + | 01 - Contributo in rivista::1.01 Articolo in rivista | Barone, Eleonora; Ponticello, Giovanna; Giaramida, Pieramaria; Squadrito, Margherita; Fasciana, Teresa; Gandolfo, Valentina; Ardizzone, Francesco; Monteleone, Manuela; Corona, Onofrio; Francesca, Nicola; Oliva, Daniele |