In this paper, the implicit prices of some quality attributes concerning the Sicilian wines assessed in an Italian wine specialised Guide are estimated, and in particular the effect of the indication in the label of the certified organic wine on its price. The results obtained indicate that wine rating, wine type and denomination of origin, are the main market determinants of Sicilian wines, while the wine made from organic-certified grapes and other attributes are not significantly correlated with wine price.

Asciuto, A., D'Acquisto, M., Di Gesaro, M., Galati, A. (2012). Il premium-price associato al vino siciliano prodotto con uve biologiche: un'analisi attraverso l'approccio edonimetrico. In GRAB-IT 2012 Ancona. Atti del V Workshop Nazionale: "Agricoltura biologica: modello sostenibile per un Mediterraneo in transizione" (pp.10-15). Ancona : GRAB-IT c/o Dipartimento di Scienze Agrarie, Alimentari e Ambientali.

Il premium-price associato al vino siciliano prodotto con uve biologiche: un'analisi attraverso l'approccio edonimetrico

ASCIUTO, Antonio;D'ACQUISTO, Marcello;DI GESARO, Mariarosa;GALATI, Antonino
2012-01-01

Abstract

In this paper, the implicit prices of some quality attributes concerning the Sicilian wines assessed in an Italian wine specialised Guide are estimated, and in particular the effect of the indication in the label of the certified organic wine on its price. The results obtained indicate that wine rating, wine type and denomination of origin, are the main market determinants of Sicilian wines, while the wine made from organic-certified grapes and other attributes are not significantly correlated with wine price.
10-mag-2012
"Agricoltura biologica: modello sostenibile per un Mediterraneo in transizione"
Ancona
10-11 maggio 2012
V Workshop
2012
6
Asciuto, A., D'Acquisto, M., Di Gesaro, M., Galati, A. (2012). Il premium-price associato al vino siciliano prodotto con uve biologiche: un'analisi attraverso l'approccio edonimetrico. In GRAB-IT 2012 Ancona. Atti del V Workshop Nazionale: "Agricoltura biologica: modello sostenibile per un Mediterraneo in transizione" (pp.10-15). Ancona : GRAB-IT c/o Dipartimento di Scienze Agrarie, Alimentari e Ambientali.
Proceedings (atti dei congressi)
Asciuto, A; D'Acquisto, M; Di Gesaro, M; Galati, A
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Workshop Ancona 2012.pdf

accesso aperto

Descrizione: ATTI DEL V WORKSHOP
Dimensione 2 MB
Formato Adobe PDF
2 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10447/65892
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact