Built in 2016 in the rural village of Santa Rita near Caltanissetta, the Micromuseum of Wheat and Bread is a small eco-museum of identity and territory, which combines the historical-anthropological dimension of memory with the scientific-educational dimension linked to knowledge of wheat and bread. In the baronial palace, former school of the village, there are interactive/ sensory installations and intangible communication artifacts (infographics, animations, documentaries) that are the focus of the visiting experience in the museum. A design-driven project of "reuse" of cultural heritage as a driver of development, sustainable and shared, conceived and realized (with low-cost and open digital technologies) by a team of Sicilian designers awarded, in 2018, with the nomination for the ADI - Compasso D'Oro International Award.

Realizzato nel 2016 nel borgo rurale Santa Rita nei pressi di Caltanissetta, il Micromuseo Immateriale del Grano e del Pane è un piccolo ecomuseo di identità e territorio, che coniuga la dimensione storico-antropologica della memoria con la dimensione scientifico-didattica legata ai saperi del grano e del pane. Nel palazzetto baronale, ex scuola del borgo, trovano posto installazioni interattive/sensoriali e artefatti di comunicazione immateriali (infografiche, animazioni, documentari) che costituiscono il focus dell’esperienza di visita al museo. Un progetto design-driven di “riuso” del patrimonio culturale come motore di sviluppo, sostenibile e condiviso, concepito e realizzato (con tecnologie digitali low-cost e open source) da un team di designer siciliani premiati, nel 2018, con la candidatura al Premio internazionale ADI – Compasso D’Oro.

Monterosso, F. (2023). Le radici del futuro. Il Micromuseo Immateriale del Grano e del Pane. Un progetto design-driven per il patrimonio culturale rurale. KALOS. ARTE IN SICILIA, V(1), 62-65.

Le radici del futuro. Il Micromuseo Immateriale del Grano e del Pane. Un progetto design-driven per il patrimonio culturale rurale

Monterosso, Francesco
2023-06-01

Abstract

Built in 2016 in the rural village of Santa Rita near Caltanissetta, the Micromuseum of Wheat and Bread is a small eco-museum of identity and territory, which combines the historical-anthropological dimension of memory with the scientific-educational dimension linked to knowledge of wheat and bread. In the baronial palace, former school of the village, there are interactive/ sensory installations and intangible communication artifacts (infographics, animations, documentaries) that are the focus of the visiting experience in the museum. A design-driven project of "reuse" of cultural heritage as a driver of development, sustainable and shared, conceived and realized (with low-cost and open digital technologies) by a team of Sicilian designers awarded, in 2018, with the nomination for the ADI - Compasso D'Oro International Award.
1-giu-2023
Monterosso, F. (2023). Le radici del futuro. Il Micromuseo Immateriale del Grano e del Pane. Un progetto design-driven per il patrimonio culturale rurale. KALOS. ARTE IN SICILIA, V(1), 62-65.
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
Kalos_1_2023_Le_radici_del_futuro_Francesco_Monterosso.pdf

Solo gestori archvio

Descrizione: Kalos_1_2023_Le_radici_del_futuro_Francesco_Monterosso
Tipologia: Versione Editoriale
Dimensione 2.76 MB
Formato Adobe PDF
2.76 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri   Richiedi una copia

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10447/592591
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact