The work aims to think about the absence of a common definition of “sustainable product” and its limits, trying to define it by analyzing the principle of sustainability and its evolution. The absence of a clear regulatory framework also generates uncertainties in the transmission to the consumer of the sustainability choices made by companies in the agri-food sector. Furthermore, it does not allow consumers to define their diet consciously. Risks of misleading information and difficulty identifying when the company’s behaviors are a part of a general policy and not a “greenwashing” act exist. Consequently, it is essential to reflect on the effective possibility of adopting a legal and unambiguous definition of a sustainable product – also to put on the label –.

Il presente lavoro si propone di riflettere circa i limiti che l’assenza di un’adeguata definizione di “prodotto sostenibile” comporta, tentando una sua ricostruzione pure alla luce di una più ampia analisi del principio di sostenibilità e della sua evoluzione nel corso degli ultimi decenni. L’assenza di un quadro normativo chiaro genera, infatti, incertezze pure in sede di trasmissione al consumatore delle scelte di sostenibilità assunte dalle imprese in ambito agroalimentare, non permettendo a tali soggetti di definire consapevolmente la propria dieta. Il rischio di informazioni ingannevoli e la difficoltà nell’identificare quando i comportamenti assunti siano il risultato di una politica aziendale complessa e non frutto di “green washing” spingono, infine, a riflettere sulla reale possibilità di adottare oggi una definizione legale e univoca di prodotto sostenibile da trasmettere in etichetta.

Beatrice La Porta (2021). Riflessioni per una definizione di “prodotto agricolo sostenibile”. RIVISTA DI DIRITTO AGRARIO, 2(2), 280-325.

Riflessioni per una definizione di “prodotto agricolo sostenibile”

Beatrice La Porta
2021-11-01

Abstract

The work aims to think about the absence of a common definition of “sustainable product” and its limits, trying to define it by analyzing the principle of sustainability and its evolution. The absence of a clear regulatory framework also generates uncertainties in the transmission to the consumer of the sustainability choices made by companies in the agri-food sector. Furthermore, it does not allow consumers to define their diet consciously. Risks of misleading information and difficulty identifying when the company’s behaviors are a part of a general policy and not a “greenwashing” act exist. Consequently, it is essential to reflect on the effective possibility of adopting a legal and unambiguous definition of a sustainable product – also to put on the label –.
nov-2021
Settore IUS/03 - Diritto Agrario
Beatrice La Porta (2021). Riflessioni per una definizione di “prodotto agricolo sostenibile”. RIVISTA DI DIRITTO AGRARIO, 2(2), 280-325.
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Descrizione: Articolo in rivista di fascia A
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