Fitting to different environments in Italy, agriculture developed crops and techniques strongly characterized by local specificities so that it originated different agricultural systems in which irrigation practice, acquires itself really different peculiarities. For decades it has been observed the reduction of agricultural lands, and in the last years even a reduction has concerned to irrigated surfaces. In spite of a deeply transformed framework, characterized by a new agriculture role (multifunctional), the importance of irrigation in activating development process has not faded. In particular Southern regions, irrigation water availability represents the efficiency crucial factor and the fundamental input for the diffusion of more profitable crops, hence irrigation represents the essential factor of productive quality and efficiency as much as the instrument capable to increase of value ensemble of mediterranean production specificities and characters
In Italia l'agricoltura, adattandosi ai diversi ambienti ha sviluppato colture e tecniche con forti caratteri di specificità locali, tanto da originate distinti sistemi agricoli nei quali la pratica irrigua assume anch'essa caratteristiche assai differenziate. Da decenni si osserva una contrazione della superficie agricola che negli anni più recenti ha interessato anche le superfici irrigue. Pur in un contesto profondamente mutato che si caratterizza per un nuovo ruolo dell'agricoltura (multifunzionale), l'importanza dell'irrigazione nell'attivare processi di sviluppo non sembra declinare. In particolare le aree meridionali trovano nella disponibilità di acque irrigue l'elemento cruciale della propria efficienza ed il vincolo insormontabile alla diffusione delle colture di maggior valore e l'irrigazione diviene l'elemento centrale della qualità e dell'efficienza produttiva nonchè lo strumento capace di valorizzare il patrimonio di specificità e tipicità delle produzioni mediterranee.
COLUMBA P, ALTAMORE L (2006). IRRIGAZIONE E SVILUPPO AGRICOLO: evoluzione dell’uso dell’acqua ed effetti sul valore del prodotto. ITALIAN JOURNAL OF AGRONOMY, 3, 451-466 [10.4081/ija.2006.s3.451].
IRRIGAZIONE E SVILUPPO AGRICOLO: evoluzione dell’uso dell’acqua ed effetti sul valore del prodotto
COLUMBA, Pietro;ALTAMORE, Luca
2006-01-01
Abstract
Fitting to different environments in Italy, agriculture developed crops and techniques strongly characterized by local specificities so that it originated different agricultural systems in which irrigation practice, acquires itself really different peculiarities. For decades it has been observed the reduction of agricultural lands, and in the last years even a reduction has concerned to irrigated surfaces. In spite of a deeply transformed framework, characterized by a new agriculture role (multifunctional), the importance of irrigation in activating development process has not faded. In particular Southern regions, irrigation water availability represents the efficiency crucial factor and the fundamental input for the diffusion of more profitable crops, hence irrigation represents the essential factor of productive quality and efficiency as much as the instrument capable to increase of value ensemble of mediterranean production specificities and charactersFile | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
pgranata,+Journal+manager,+145-548-1-CE.pdf
accesso aperto
Tipologia:
Versione Editoriale
Dimensione
133.6 kB
Formato
Adobe PDF
|
133.6 kB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.