Agriculture and economic sustainable development: energy, energy efficiency, environment and food This article briefly examines the evolution of the agricultural sector in Italy and outlines the concept of the agro-food system that includes the agriculture and the food industry activities. The Italian agro-food system has reached a global annual value of 250 billions €, which corresponds to about 16% of the added gross value. The agricultural system is also analyzed in respect to the objectives of the European Package 20-20-20. This article outlines the impact of the agro-food system in terms of energy, energy efficiency, use of renewable resources related to the food production. The impact of the large retail groups and the key role of the agro-food system are also analyzed in respect to the development of a sustainable economy.
Nell’ultimo decennio, il sistema agroalimentare nazionale nella sua accezione più ampia di agricoltura e industria alimentare, ha assunto una configurazione fortemente sistemica, aperta al contributo di diverse discipline e tecnologie. Tale evoluzione ha consentito al sistema agricolo di raggiungere posizioni ragguardevoli se consideriamo che nel complesso l’agroalimentare rappresenta per l’economia italiana un valore di 250 miliardi €, pari a circa 16% del PIL. Il mondo agricolo, nel suo complesso, costituisce ormai uno snodo fondamentale per attività che riguardano: l’energia, l’ambiente, il cibo, il territorio, il benessere dei cittadini, il sistema economico aree urbane-aree rurali. Il lavoro è focalizzato sul ruolo strategico dell’agroalimentare per gli obiettivi del Pacchetto Europeo 20-20-20 nonché per lo sviluppo economico sostenibile del sistema Paese.
CAMPIOTTI, C.A., VIOLA, C., SCOCCIANTI, M., ALONZO, G. (2013). AGROALIMENTARE E SVILUPPO ECONOMICO SOSTENIBILE: ENERGIA, EFFICIENZA ENERGETICA, AMBIENTE E CIBO. RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITÀ, RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA', SUPPLEMENTO AL II SEMESTRE 2012, SEMESTRALE DELLA FONDAZIONE SIMONE CESARETTI(SUPPLEMENTO AL II SEMESTRE 2012), 69-86.
AGROALIMENTARE E SVILUPPO ECONOMICO SOSTENIBILE: ENERGIA, EFFICIENZA ENERGETICA, AMBIENTE E CIBO
CAMPIOTTI, Carlo Alberto;ALONZO, Giuseppe
2013-01-01
Abstract
Agriculture and economic sustainable development: energy, energy efficiency, environment and food This article briefly examines the evolution of the agricultural sector in Italy and outlines the concept of the agro-food system that includes the agriculture and the food industry activities. The Italian agro-food system has reached a global annual value of 250 billions €, which corresponds to about 16% of the added gross value. The agricultural system is also analyzed in respect to the objectives of the European Package 20-20-20. This article outlines the impact of the agro-food system in terms of energy, energy efficiency, use of renewable resources related to the food production. The impact of the large retail groups and the key role of the agro-food system are also analyzed in respect to the development of a sustainable economy.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Articolo_31-10-2012_spedito.pdf
accesso aperto
Descrizione: ARTICOLO PRINCIPALE
Dimensione
244.69 kB
Formato
Adobe PDF
|
244.69 kB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.