In ancient Rome of the 3rd century BC, Marcus Porcius Cato, called the ‘Censor’ or the ‘Elder’, is known for his conservative values and stance against the Hellenistic influence of the Scipion Circle. Despite his strong reputation as an advocate of Roman morals and traditions in his writings, there is a less explored and unconventional aspect of Cato’s literature: the recipes-giver role. In fact, the Liber de agri cultura contains fourteen recipes for sweet and savoury dishes. This is a particular section, known as the ‘recipe book’, in the oldest surviving husbandry manual of Latin prose. The present paper aims to show Cato in a new light, less inclined to enhance the stringency of roman culture. The communicative style of this ancient Latin author is more similar to our contemporary tutorial recipes, which are characterised by a focus on practicality and effectiveness, overcoming the trends of his time with his simplicity and pragmatism.
Nella Roma antica del III secolo a.C., Marco Porcio Catone, detto il “Censore” o il “Vecchio”, è noto per i suoi valori conservatori e per la sua posizione contraria all’influenza ellenistica del circolo degli Scipioni. Nonostante la sua forte reputazione di difensore della morale e delle tradizioni romane nei suoi scritti, esiste un aspetto meno esplorato e piuttosto anticonvenzionale della sua produzione letteraria: il ruolo di autore di ricette. Infatti, il Liber de agri cultura contiene quattordici ricette per piatti dolci e salati. Si tratta di una sezione particolare, nota come “libro di ricette”, all’interno del più antico manuale di agricoltura in prosa latina giunto fino a noi. Il presente contributo si propone di mostrare Catone sotto una nuova luce, meno incline a sottolineare il rigore della cultura romana. Lo stile comunicativo di questo antico autore latino risulta sorprendentemente vicino a quello dei moderni tutorial di cucina, caratterizzati da un’attenzione alla praticità e all’efficacia, superando le tendenze del suo tempo grazie alla semplicità e al pragmatismo.
Vitaloni, C. (2025). I tutorial di Catone. In A. Casamento, F. Giorgianni, G. Marrone (a cura di), CUOCHI SULLA SCENA DA ARCHESTRATO A RENÉ REDZEPI (pp. 153-186). Palermo : Palermo University press.
I tutorial di Catone
Chiara Vitaloni
2025-01-01
Abstract
In ancient Rome of the 3rd century BC, Marcus Porcius Cato, called the ‘Censor’ or the ‘Elder’, is known for his conservative values and stance against the Hellenistic influence of the Scipion Circle. Despite his strong reputation as an advocate of Roman morals and traditions in his writings, there is a less explored and unconventional aspect of Cato’s literature: the recipes-giver role. In fact, the Liber de agri cultura contains fourteen recipes for sweet and savoury dishes. This is a particular section, known as the ‘recipe book’, in the oldest surviving husbandry manual of Latin prose. The present paper aims to show Cato in a new light, less inclined to enhance the stringency of roman culture. The communicative style of this ancient Latin author is more similar to our contemporary tutorial recipes, which are characterised by a focus on practicality and effectiveness, overcoming the trends of his time with his simplicity and pragmatism.| File | Dimensione | Formato | |
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