This trial aimed to investigate the level of jennet udder filling at different milking interval, in order to define the daily milking times and the relative intervals improving milk production, while respecting the jennet udder physiology and the animal welfare. During the trial, different bacteriological tests were conducted to check the milk hygienic quality, since the jennet milk is mainly destined to feed young patients affected by Cow Milk Protein Allergy. The trial was carried out in November 2010 at the “Istituto Sperimentale Zootecnico per la Sicilia” (100 m a.s.l.) using twelve pluriparous lactating jennets. The animals were kept in a large paddock and fed hay ad libitum and concentrate (3.5 kg/day per jennet). The jennets were hand-milked with the foals, using 7 different milking intervals: 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 12 hours after the foals’ separation. At the separation, the udder was emptied by a preliminary milking. The milk amounts were recorded, and samples of individual and bulk milk were collected and analyzed for the main quality and bacteriological parameters. The quantity of milk accumulated in the udder is always increased passing from the milking made after 1 hour to that after 12 hours, while the fat content showed an opposite trend. The milk yield/hour increased up to 3-4 hours from the foals’ separation, and then it decreased at longer milking intervals. Milk protein and lactose do not seem influenced by the milking interval. The ratio NPN/NT showed values around 15%. In different cases, specific bacteriological tests underlined the presence of Staphylococcus spp. and Streptococcus spp. in milk, corresponding to a higher content in somatic cells. The Granulicatella adiacens was always found in the milk of one jennet. The values of somatic cells in bulk mass milk ranged from 2.000 to 123.000 cells/ml
Scopo del presente lavoro è stato quello di valutare il livello di riempimento della mammella d’asina a diversi intervalli di mungitura per definire il numero di mungiture giornaliere e il relativo intervallo che, nel rispetto della fisiologia della mammella dell’asina e del benessere animale, permettano di migliorare la produzione di latte. Durante lo studio differenti controlli batteriologici sono stati effettuati per verificare la qualità igienica del latte, considerando la principale destinazione del latte all’alimentazione dei lattanti affetti da Allergia alle Proteine del Latte Vaccino. Lo studio è stato condotto su 12 asine Ragusane pluripare in lattazione nel novembre 2011 presso l’Istituto Sperimentale Zootecnico per la Sicilia a 100 m sul livello del mare. Durante la prova gli animali sono stati confinati in un ampio recinto dove venivano alimentati con fieno ad libitum e 3,5 kg/capo/giorno di concentrato. Le asine sono state munte manualmente in presenza del puledro usando diversi intervalli di mungitura: 1, 2, 3, 4, 5, 6 e 12 ore dalla separazione del puledro. Alla separazione del puledro la mammella è stata svuotata con una mungitura preliminare. Il latte munto è stato registrato, e campioni di latte individuale e di massa sono stati raccolti e analizzati per la determinazione dei parametri qualitativi e batteriologici. La quantità di latte accumulata nella mammella è sempre aumentata passando dalla mungitura effettuata dopo 1 ora a quella dopo 12 ore, mentre il contenuto in grasso ha fatto registrare un andamento opposto. La produzione di latte/ora è aumenta fino a 3-4 ore dalla separazione del puledro, e poi è diminuita negli intervalli di mungitura più lunghi. Le proteine e il lattosio non sembrerebbero influenzate dall’intervallo di mungitura. Il rapporto NPN/NT si è attestato su valori intorno al 15%. Il controllo batteriologico specifico ha evidenziato in diversi casi la presenza di Staphylococcus spp. e Streptococcus spp. a cui è corrisposto un maggior contenuto medio in cellule somatiche. Nel latte di un soggetto è stato trovato più volte la Granulicatella adiacens. Le cellule somatiche del latte di massa sono state comprese tra 2.000 e 123.000 cellule/ml
Alabiso, M., Giosué, C., Iannolino, G., Scatassa, M.L., Maniaci, G. (2013). VALUTAZIONE DEL LIVELLO DI RIEMPIMENTO DELLA MAMMELLA D’ASINA A DIVERSI INTERVALLI DI MUNGITURA. In IX Convegno Nazionale Biodiversità - Atti del Convegno - Volume 1 (pp.76-81).
VALUTAZIONE DEL LIVELLO DI RIEMPIMENTO DELLA MAMMELLA D’ASINA A DIVERSI INTERVALLI DI MUNGITURA
ALABISO, Marco;MANIACI, Giuseppe
2013-01-01
Abstract
This trial aimed to investigate the level of jennet udder filling at different milking interval, in order to define the daily milking times and the relative intervals improving milk production, while respecting the jennet udder physiology and the animal welfare. During the trial, different bacteriological tests were conducted to check the milk hygienic quality, since the jennet milk is mainly destined to feed young patients affected by Cow Milk Protein Allergy. The trial was carried out in November 2010 at the “Istituto Sperimentale Zootecnico per la Sicilia” (100 m a.s.l.) using twelve pluriparous lactating jennets. The animals were kept in a large paddock and fed hay ad libitum and concentrate (3.5 kg/day per jennet). The jennets were hand-milked with the foals, using 7 different milking intervals: 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 12 hours after the foals’ separation. At the separation, the udder was emptied by a preliminary milking. The milk amounts were recorded, and samples of individual and bulk milk were collected and analyzed for the main quality and bacteriological parameters. The quantity of milk accumulated in the udder is always increased passing from the milking made after 1 hour to that after 12 hours, while the fat content showed an opposite trend. The milk yield/hour increased up to 3-4 hours from the foals’ separation, and then it decreased at longer milking intervals. Milk protein and lactose do not seem influenced by the milking interval. The ratio NPN/NT showed values around 15%. In different cases, specific bacteriological tests underlined the presence of Staphylococcus spp. and Streptococcus spp. in milk, corresponding to a higher content in somatic cells. The Granulicatella adiacens was always found in the milk of one jennet. The values of somatic cells in bulk mass milk ranged from 2.000 to 123.000 cells/mlI documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.