The control of the olive fruit fly in integrated and organic olive crops. Bactrocera oleae (Rossi) is the key pest of the olive agroecosystem; it is distributed in all Italian olive crops, except in some areas at higher altitude where low temperatures do not allow the development of the fly. The olive fruit fly development is strictly affected by temperature. It can complete from one up to five generations per year in areas with high annual average temperature (coastal and/ or southern areas). The harmfulness of the species is related to the number of generations and weather conditions which may fluctuate considerably year by year, region by region. Recent researches on behavior and natural history of the tephritid fly have pointed out that it has developed a mutualistic symbiosis with bacteria which allows an increase of its growth rate. In this article authors present control strategies permitted in integrated and organic olive crops. The currently widespread early harvesting and timely milling reduce the harmful influence of late olive fruit fly infestations; together with mass trapping and with repellent/ oviposition deterrent sprays by copper products and clays, these practices allow an increasingly sustainable effective control of the olive fruit fly

Bactrocera oleae, fitofago chiave dell’agroecosistema olivo, è presente in Italia in tutti gli areali interessati dalla coltura, tranne in alcune aree caratterizzate da maggiore altitudine dove il fattore termico non consente lo sviluppo della specie. Il dittero è fortemente legato alle temperature che del resto condizionano anche la fenologia dell’olivo; in effetti il numero di generazioni che la mosca può completare nell’anno varia da 1 fino a 4-5 in zone con temperature medie annue elevate (zone costiere e/o meridionali). La pericolosità della specie è pertanto legata al numero di generazioni e all’andamento climatico che, a seconda dell’annata e della zona, possono variare sensibilmente condizionando la densità di popolazione e quindi il grado di dannosità potenziale del fitofago. Recenti ricerche sul comportamento e sulla biologia del tefritide hanno messo in evidenza come il fitofago, nel tempo, abbia contratto con i batteri una simbiosi mutualistica che permette al dittero di aumentare il proprio potenziale biotico. Nel presente articolo, dopo un breve excursus sulla biologia e sui danni causati dal fitofago, viene fatto il quadro delle attuali strategie di lotta ammesse nei protocolli dell’olivicoltura integrata e biologica.

Caleca, V., Belcari, A., Sacchetti, P. (2012). Lotta alla mosca delle olive in olivicoltura integrata e biologica. PROTEZIONE DELLE COLTURE, 5(3), 27-33.

Lotta alla mosca delle olive in olivicoltura integrata e biologica

CALECA, Virgilio;
2012-01-01

Abstract

The control of the olive fruit fly in integrated and organic olive crops. Bactrocera oleae (Rossi) is the key pest of the olive agroecosystem; it is distributed in all Italian olive crops, except in some areas at higher altitude where low temperatures do not allow the development of the fly. The olive fruit fly development is strictly affected by temperature. It can complete from one up to five generations per year in areas with high annual average temperature (coastal and/ or southern areas). The harmfulness of the species is related to the number of generations and weather conditions which may fluctuate considerably year by year, region by region. Recent researches on behavior and natural history of the tephritid fly have pointed out that it has developed a mutualistic symbiosis with bacteria which allows an increase of its growth rate. In this article authors present control strategies permitted in integrated and organic olive crops. The currently widespread early harvesting and timely milling reduce the harmful influence of late olive fruit fly infestations; together with mass trapping and with repellent/ oviposition deterrent sprays by copper products and clays, these practices allow an increasingly sustainable effective control of the olive fruit fly
2012
Settore AGR/11 - Entomologia Generale E Applicata
Caleca, V., Belcari, A., Sacchetti, P. (2012). Lotta alla mosca delle olive in olivicoltura integrata e biologica. PROTEZIONE DELLE COLTURE, 5(3), 27-33.
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