The occurrence of aflatoxins and ochratoxin A was determined in 28 samples of Sicilian extra virgin olive oils, produced between 2002 and 2003, from traditional and biological agriculture and in 45 samples of different styles of green and black olives. The toxins were not detectable in the 54% of the oil and in the 33% of the olive samples. In the others samples the aflatoxins ranged from 6 to 40 ng/kg in the oils and from 31 to 1,518 ng/kg in the olives while the ochratoxin A ranged from 52 to 244 ng/kg in the oils and from 101 to 8,391 ng/kg in the olives. Only one oil and six olive samples contained both aflatoxin B1 and ochratoxin A.

La presenza di aflatossine e ocratossina A è stata ricercata in 28 oli extra vergini di oliva siciliani, delle annate 2002 e 2003, di produzione tradizionale o da agricoltura biologica, ed in 45 campioni di olive da mensa di diverse tipologie. Il 54% dei campioni di olio e il 33% dei campioni di olive sono risultati esenti da micotossine. Negli altri, i livelli di contaminazione oscillavano tra 6 e 40 ng/kg negli oli e tra 31 e 1.518 ng/kg nelle olive, quelli dell’ocratossina A fra 52 e 244 ng/kg negli oli e fra 101 e 8.391 ng/kg nelle olive. Un solo campione di olio e sei di olive erano contaminati sia da aflatossina B1, sia da ocratossina A.

FINOLI, C., VECCHIO, A., PLANETA, D. (2005). Presenza di micotossine in oli extra-vergini d’oliva e olive da mensa. INDUSTRIE ALIMENTARI, 44(5), 506-519.

Presenza di micotossine in oli extra-vergini d’oliva e olive da mensa

FINOLI, C;PLANETA, D
2005-01-01

Abstract

The occurrence of aflatoxins and ochratoxin A was determined in 28 samples of Sicilian extra virgin olive oils, produced between 2002 and 2003, from traditional and biological agriculture and in 45 samples of different styles of green and black olives. The toxins were not detectable in the 54% of the oil and in the 33% of the olive samples. In the others samples the aflatoxins ranged from 6 to 40 ng/kg in the oils and from 31 to 1,518 ng/kg in the olives while the ochratoxin A ranged from 52 to 244 ng/kg in the oils and from 101 to 8,391 ng/kg in the olives. Only one oil and six olive samples contained both aflatoxin B1 and ochratoxin A.
2005
Settore AGR/15 - Scienze E Tecnologie Alimentari
FINOLI, C., VECCHIO, A., PLANETA, D. (2005). Presenza di micotossine in oli extra-vergini d’oliva e olive da mensa. INDUSTRIE ALIMENTARI, 44(5), 506-519.
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